Menu

Winefair aan tafel … met Wijnen Patrick Vannoote bij Taste Leuven

Winefair aan tafel … met Wijnen Patrick Vannoote bij Taste Leuven

by Niels Janssens, April 26, 2017

Voor onze vaste rubriek ‘Winefair aan tafel’ dineren we iedere maand bij een toprestaurant en brengen we het verhaal achter de wijnhandel. We laten je op een andere manier kennis maken met de wijnleverancier, diens wijnen en de gerechtencombinaties in samenspraak met de sommelier en keukenbrigade van het restaurant.

In april nodigde Patrick Vannoote (Wijnen Patrick Vannoote) ons uit bij de nieuwe rijzende ster ‘Restaurant Taste’ in Leuven centrum.

Taste is niet alleen een naam. Taste is een filosofie

Bij Taste kom je om te eten én om te beleven. Verfijnde gastronomie waarbij ze nieuwe smaken en producten niet uit de weg gaan. Men streeft naar echte smaaksensaties en een pure streling voor de tong.

Taste proef je niet, maar Taste voel je. Ze creëren een sfeer die je voelt tot in de toppen van je tenen en gastvrouw Dorothée Hoste en sommelier Seppe Van Beuren zorgen ervoor dat je je goed voelt van zodra je binnenstapt. Want gastronomie is voor het team van Taste lekker eten en gezelligheid. Zowel hun producten, hun kwaliteit als hun gasten staan centraal en dat hebben we duidelijk gemerkt!

Bij Taste zijn er geen regeltjes, maar Taste is jezelf zijn. Een heel ongedwongen sfeer waarbij de grand chic wegblijft, maar toch in kleine details – gouden bestek bijvoorbeeld – aanwezig is. Ze houden niet van binnen de lijntjes te kleuren en maar goed ook. Wie wil er nu een té stijf gedoe aan tafel of stuntelige bediening? Nee hoor, sommelier Seppe Van Beuren (reeds voor de 2e maal op rij verkozen tot beste sommelier van Vlaams-Brabant) verwelkomt gemoedelijk en gastvrouw Dorothée zelfs op haar chique dandy teenslippers. Voor mij kan het perfect!

Ze kiezen echt voor een vernieuwde stijl, zonder de witte borden en met een toets van Bohemian Chic … kwijl euh lees je mee?

Patrick Vannoote, zaakvoerder van Wijnen Patrick Vannoote en Seppe Van Beuren, sommelier van Taste, zijn het gezelschap aan tafel.

Zuidelijk halfrond, artisanaal en premium, wijnen op proef

Patrick, stel Wijnen Patrick Vannoote eens voor aan de lezers.

“Wijnhuis Patrick Vannoote is ontstaan in 1995 en heeft zich sinds 1996 gespecialiseerd in kwaliteitswijnen afkomstig uit het zuidelijk halfrond. Exclusieve en ambachtelijke wijnen afkomstig van kleine wijndomeinen, of wijnen uit het topgamma van een aantal grotere wijnhuizen. De wijngaarden van deze domeinen bevinden zich vooral in Zuid-Afrika, maar ook in Argentinië, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. Onze premiumwijnen worden rechtstreeks van het wijndomein ingevoerd en verdeeld en zijn niet verkrijgbaar in warenhuizen of drankencentrales. Voor sommige wijndomeinen zijn wij de enige invoerder in België en dan ook het enige verdeelpunt. Wij hebben er bewust voor gekozen om niet te werken via een klassieke winkel, dit om de extra kosten van huur pand, personeel, onderhoud en andere kosten te vermijden, daar deze steeds uiteindelijk aan de klant worden verrekend.”

Ik lees op je website ‘wijnen op proef’, wat bedoel je daarmee?

“Wij hebben zoals daarnet gezet bewust gekozen om niet te werken via een klassieke winkel en dat wil zeggen dat Wijnen Patrick Vannoote naar buiten moet treden. Dit doen we door tal van proeverijen te geven en op diverse beurzen te staan waarbij Winefair zeer belangrijk is voor ons. Bovendien zijn we hierdoor zeer flexibel. Deze wijnen kan je proeven, op afspraak, bij je thuis of op jouw bedrijf, wanneer dit jou het best past … en dit vrijblijvend en zonder vergoeding, zelfs 1 op 1. Dat doet, denk ik, niemand meer. Sommigen, wat zeg ik: velen, verklaren me gek, maar ik vind het net een sterke troef van Wijnen Patrick Vannoote als wijnhandel en het contactmoment met de uiteindelijke koper.”

En je verkoopt steeds?

“Ja toch wel, hoor … Door deze aanpak zijn we in staat om onze exclusieve wijnen aan te bieden tegen zeer betaalbare prijzen die reeds starten aan minder dan € 10,00. Wij zijn hoofdzakelijk actief in Vlaanderen en Brussel.”

Amuses en het oudste wijnhuis van Zuid-Afrika

Starten doen we met de MCC Brut van Klein Constantia ‘1685’. Een verfijnde mousserende wijn, 100% Chardonnay. Intens gele kleur, fris en levendig. Limoen en peer in de neus. Ondertussen doen ze hun sharingvisie alle eer aan en komt er een bordje Paleta-ham en brood op basis van Delvaux-bier met homemade aioli op tafel. Chef Kok Bart Tastenhoye serveert verder nog enkele begeleidende amuses hierbij:

  • Gerookte paling | jonge bloemkool
  • Huisgerookte zalm | gebrande avocado

Patrick, hoe kom jij hier terecht?

“Via sommelier Seppe Van Beuren, die ik heb leren kennen op Winefair Leuven vorig jaar. We hadden direct een goed contact en dat is alleen maar verbeterd na het proeven van de wijnen. We zijn exclusief verdeler van de kwalitatieve domeinen Luca en Ingrid Bein, Lemberg Wines en Bizoe Wines. Weet je, je kan dit altijd verkondigen, maar Seppe proefde meteen die kwaliteit. Hij viel als een blok voor onze keuze.” (Seppe vervoegt ons en ontkurkt de 2e wijn)

Seppe, je bent mee in het project van Taste gestapt als leading sommelier. Vertel eens aan de lezer wie Seppe van Beuren, de beste sommelier van Vlaams-Brabant, is?

“Waar de chef geboren is in de keuken, ben ik dat in de wijngaard. Op mijn 16de ontdekte ik tijdens mijn stage de liefde voor wijn. Ik volgde een wijnkelderopleiding … het beste excuus om als jonge kerel zonder scrupules wijn te drinken. (lacht) Nu al 2 jaar op rij wordt mijn harde werk beloond met een erkenning als beste sommelier van Vlaams-Brabant. Ik volgde een cursus wijnproeven en slaagde voor de opleiding wereldwijnmeester. Als sommelier ‘Conseil Vin de France’ kon ik mijn kennis vervolledigen. De wijnwereld evolueert en verandert snel en ik hou alle informatie over nieuwe wijnen zorgvuldig bij: in de auto, op mijn minicomputer, op mijn smartphone … Ik ben sommelier. Altijd en overal. Sommelier zijn is voor mij meer dan alleen maar de wijn voorstellen. Ik wil mijn kennis en ervaring delen met gasten, met vrienden en familie. Ik wil gesprekken voeren met wijnliefhebbers en af toe kan dat met een streepje van mijn humor. Want die is zoals sommige wijnen … lekker droog.” (lacht)

Voorgerecht en Bizoe

De keuze van de wijn bij het voorgerecht is een combinatie van Sémillon Blanc (70%) en Sauvignon Blanc (30%) van Bizoe Henriëtta 2015. Fris tropisch fruit, mooie aroma’s van fruit. Medium body met een houtlagering van 7 maand in eiken vaten waarvan slechts 2.700 flessen zijn gemaakt. Een voltreffer bij het geserveerde gerecht én bij het bijgerecht:

  • Zacht gegaarde kabeljauw | Kingkrab | Buratta-kaas | coulis van kervel
  • (Bijgerecht) Zachtgegaarde Guillardeau-oester | bereiding van aardappel (zoet) | zilte groentjes (zeekraal)

Zowel bij de warme oester als bij de koude kabeljauw is dit een sublieme keuze! Zeker die special touch met de Buratta. Wow!

Seppe, waarom kies jij voor Patrick als leverancier?

“Ik vind hier vaak speciale wijnen die je nergens anders kan krijgen in België. Steeds té correct geprijsd en met de juiste kwaliteit. Belangrijk voor mij is de flexibiliteit van Patrick. Korte lijn, persoonlijk contact: ook al is het geen lokale speler.”

Patrick, ben jij trots op Taste als client?

“Als je wijnen gekozen worden door de beste sommelier van Vlaams-Brabant, dan ben je trots, ja. Met volle overtuiging. Ook als je wijnen de prachtige gerechten mogen begeleiden van een topkok als Bart. Daar kan ik als leverancier alleen maar fier op zijn. Bart en Seppe weten verdomd goed waar ze mee bezig zijn. Ook het menselijke, warme contact is een fijne factor. Zowel met Seppe, Bart, als met Dorothée.”

Tussengerecht (voorgerecht 2) en Chardonnay

Voor het 2e voorgerecht trekt Seppe Johan Meyer, Chardonnay 2014, open waarvan slechts 1.300 (!) flessen op de markt zijn wereldwijd. Een ietwat typische houtgelagerde Chardonnay, vol, body, maar gelukkig frisse zuren. Een goede match met het 2e voorgerecht:

  • Dun gesneden kalfstong | jonge bladspinazie | gepocheerd hoeve-eitje | mousselinesaus | brood croûtons
  • (Bijgerecht) Lang gegaard buikspek | bloemkool | pickles

Om eerlijk te blijven, moeten we melden dat de Chardonnay hier iets te licht bij is. Hij vervalt en het gerecht neemt duidelijk de bovenhand. Nu, het is ook moeilijk, want geef je een iets vollere wijn dan matcht ie misschien weer minder met je ander gerecht in deze wave. Maar al bij al, weer een staaltje kunnen …

Patrick, hoe zie jij de toekomst van Wijnen Patrick Vannoote?

“Laat ons maar rustig groeien. Zo doordoen op de ingeslagen weg, met liefst nog meer tastings en beursdeelnames. Dit jaar doen we ook weer mee aan Winefair Gent en Leuven en voor het eerst nu ook aan Winefair Lanaken. Als ik naar mijn inkoop moet kijken, blijf ik zoeken naar dat klein Zuid-Afrikaans wijnhuis waar kwaliteit en passie primeert. Die passie laat ik je nu ook proeven bij het hoofdgerecht waar ik samen met Seppe niet één, maar drie jaargangen van de Bein Merlot heb geselecteerd!”

Hoofdgerecht en 3 jaargangen Bein Merlot Stellenbosch

  • Anjou Duif | tuinbonen | jonge wortel | asperges | polenta
  • (Bijgerecht) Samosa gevuld met duif | Cevenne-ui | knolselder

Gecombineerd met een Bein Merlot van 2008 | 2010 | 2013 waarbij de combinatie hemels is, maar de 2013 nog iets te jong en te speels is, de 2010 mijn voorkeur genoot en de 2008 (die uiterlijk het best zou moeten geëvolueerd zijn) de keuze van Seppe en Patrick was. Je haalt de toetsen van koffie en chocolade er zeker uit. In de 2013 zit een kleine hoeveelheid Petit Verdot en Malbec. De 2010 heeft naast Malbec en Petit Verdot nog een kleine touch Cabernet Sauvignon.

Typeert dit nu jouw passie voor wijn, Patrick?

“Eigenlijk wel. Niet alleen die passie voor wijn – waar ik je hier 3 jaargangen van heb laten proeven – maar ook die combinatie met de twee bereidingen van de Anjou-duif – waar ik enorm veel bewondering voor heb, door mijn studies aan de koksschool, het reizen (Zuid-Afrika wijnimport) … Weet je, ik ga zelf veel op restaurant en als je dit dan samen kunt combineren tot een geheel geeft dat een wauwgevoel voor mezelf. Zo iets tracht ik ook mee te geven aan mijn klanten. Wijn- en gerechtadvies. Nog een sterke troef van Vannoote-wijnen.”

Dessert en Riesling

Met de Riesling ‘Close Encounter’ van Paul Cluver combineert Seppe Van Beuren iets dat je niet alledaags verwacht. Geconcentreerd fruit, florale toetsen. Mango, appelsien, frangipan met een hint van meloen. Je zou ‘m bij een voorgerecht kunnen combineren als sushi, carpaccio of zelfs rundstartaar, maar hij combineert ‘m hierbij met een fris nagerecht:

  • Pomelo | witte chocolade | gel van infusie met rode vruchten | huisbereid ijs van pistache | vers afgebakken Madeleine

Alsof dit alles nog niet volstaat, heeft Bart en zijn keukenbrigade nog volgend lekkers in petto voor bij de koffie – die trouwens op een unieke manier gepresenteerd wordt:

  • “Rijstpap met een gouden lepel” | verse wafeltjes | snoepjes van mango en passievrucht

En als echte afsluiter deze keer een taart van Petit Beurre en crème au beurre (in de zaal gesneden). Je vertrekt niet met het idee “dit wil ik nog eens proeven”, maar wel met: “dit wil ik nog eens beleven”. Hoor, zie, voel, ruik en proef de Taste-sfeer als je er komt eten en vooral … geniet, want Taste is je zesde zintuig, zeker in combinatie met de wijnen van Patrick Vannoote.

Dorothée, Bart, Seppe en Patrick: bedankt!

Patrick Vannoote wijnen
Graafjanstraat 38/5
9961 Boekhoute – Assenede
0497 50 50 01
[email protected]
www.vannoote.be

Taste Leuven
Naamsestraat 62
3000  Leuven
0499 27 74 06
[email protected]
www.leuventaste.be