Menu

Winefair aan tafel … met Vinissimo bij La Bohème Maastricht

Winefair aan tafel … met Vinissimo bij La Bohème Maastricht

by Winefair Winefair, July 26, 2017

Voor onze vaste rubriek ‘Winefair aan tafel’ dineren we iedere maand bij een verfijnd restaurant en brengen we het verhaal achter de wijnhandel. We laten je op een andere manier kennis maken met de wijnleverancier, diens wijnen en de gerechtencombinaties in samenspraak met de sommelier en keukenbrigade van het restaurant.

Over de grens nodigde Daniela Menapace (Wijnhandel Vinissimo) ons uit bij een verborgen parel uit Maastricht, La Bohème.

La Bohème zien / ruiken / proeven / genieten tijdens het aspergeseizoen

We zijn helemaal klaar om te genieten van een culinaire trip aan de voet van de St. Pietersberg in Maastricht, op loopafstand van het centrum. Chef-kok Bart Kusters en gastvrouw Jolande ter Haar heten je hier van harte welkom in hun prachtig restaurant.

La Bohème is een restaurant in Maastricht waar je in een sfeervolle, romantische en ongedwongen sfeer kunt genieten van een lunch of diner van alle soorten culinaire heerlijkheden die er met passie en aandacht worden bereid. Door de indeling van het restaurant heb je altijd een kijkje in de open keuken waardoor de smaakpapillen extra worden gestimuleerd.

Chef-kok Bart kan je door zijn jarenlange ervaring in de keuken culinair verrassen. Pure smaken staan centraal in zijn verfijnde gerechten. De smaak van ieder product moet tot zijn recht komen. Met veel aandacht maakt hij overheerlijke Franse gerechten met Mediterrane invloeden van dagverse producten.

Gastvrouw Jolande zorgt voor een warm onthaal met aandacht voor de gasten zodat het hen aan niets ontbreekt om er een gezellige lunch of avond uit van te maken. Zij kan je adviseren in de wijnen om de mooie wijnspijssmaken te ervaren. En geloof me, ik kom er al jaren met de anekdote als allereerste klant … en ben er nog steeds met volle overtuiging.

Daniela Menapace en Jolande wachten ons op en nemen ons mee op een prachtige wijnspijsavond.

An Italian leading lady

Daniela, Vinissimo klinkt Italiaans, stel de wijnhandel eens voor aan de lezers.

“Vinissimo is een importeur van Italiaanse kwaliteitswijnen (en een beetje grappa, olijfolie en aceto balsamico) die in april 1998 is opgericht – volgend jaar bestaan we 20 jaar! – door mijn broer Giuseppe Menapace, een witte raaf in zijn vak. Door een ongeval in november 2003 heeft hij zijn werk niet meer kunnen uitoefenen en heb ik de zaak overgenomen. De filosofie van Vinissimo is het neerzetten van het échte Italië, het “made in Italy” , of “prodotto in Italia”. Er is heel veel op de markt dat pretendeert Italiaans te zijn, maar het niet is. Daarbij zoeken we naar hoge kwaliteit van de wijnen en naar wijnboeren die met passie hun wijnen maken. Ik beschouw Vinissimo als een familiebedrijf. Mijn man helpt ook regelmatig in het bedrijf. Mijn broer volgt alles aan de zijlijn en is tevreden, hij is gelukkig dat zijn bedrijf er nog is.”

Amuses met prosecco

Starten doen we met prosecco spumante Argeo d.o.c. Ruggeri (Regio Veneto).

Amuses: aspergesoepje La Bohème

Gegrilde zwaardvis | rauwe asperge | crème van zoete aardappel | gefrituurde kappertjes

Heerlijke frisse starter die perfect combineert met de asperge-amuses.
Helder gele kleur met groene reflexen en een fruitig bouquet dat doet denken aan Golden Delicious- appels. De smaak is droog, fris en toegankelijk, met een lange fruitige afdronk. De mousse is fijn en redelijk compact.

Daniela, hoe zetten jullie Vinissimo op de kaart?

“Wij leveren aan restaurants die goede wijnen zoeken en deze variëren van een brasserie tot een sterrenzaak. Ieder klant is voor ons even belangrijk. Ook leveren we wijn of relatiepakketten aan bedrijven en de laatste jaren komen er steeds meer particuliere wijnliefhebbers bij ons aankloppen. Zij zijn vaak doorgestuurd door een restaurant waar ze onze wijn hebben gedronken. We houden ook regelmatig wijnproeverijen.”

Voorgerecht en een Siciliaanse Fiano

De keuze van de wijn bij het voorgerecht is de Mandrarossa Fiano Ciaca Bianca DOC 2016 van Cantina Settesoli Menfi uit Sicilië. Helder strogeel met groene reflexen. Intern aroma van jasmijnbloemen, basilicum en lichtjes grapefruit. Minerale smaak en toch sappig.

Een voltreffer – een echte topwijn – bij het geserveerde gerecht:

Tartaar van langoustine | vongoles | coquille | asperge | krokante aardappel | crumble van aardappel | asperge vinaigrette

Daniela, is de kwaliteit van de wijn alles?

“Bij ons dragen we niet alleen kwaliteit van het product hoog in het vaandel, maar ook respect voor mens en milieu, integriteit, goede service, het nakomen van afspraken en klantvriendelijkheid.

Je ziet dit hier ook in de afwerking van de gerechten, de service aan tafel en de zorg voor de gasten. We matchen hier goed met Jolande.”

Tussengerecht en een Bianchello uit de Marken

De gepocheerde heilbot met asperge en frisse-kruidenvinaigrette wordt vergezeld van een zeer verfijnde Bianchello, de Crespaia bianco Bianchello del Metauro d.o.c. 2015 Fano. Deze wijn wordt gemaakt van 100% Bianchello del Metauro, een autochtoon druivenras uit de Marken. De wijn heeft een lichtgele kleur met een mooie schittering. Zijn bouquet is karakteristiek met een vleugje appel en amandel, wit fruit. Het is een harmonieuze wijn met veel sap en mineraliteit. Hij is mondvullend en zuiver met een lange afdronk.

Jolande, “Rustige bijzondere eetgelegenheid”, “Parel en must taste in Maastricht!!!”, “Top restaurant”, “Verrukkelijk”, … het zijn slechts enkele van de recensies die we online lezen. Hoe komt dat?

“Ons credo is zien / ruiken / proeven / genieten. Dit proberen we iedere dag op een hoog niveau en heel toegankelijk en menselijk te brengen met aandacht voor al onze gasten. Het hoge en betaalbare niveau weet heel veel mensen te overtuigen. Ook de pure smaken die centraal staan in Barts verfijnde gerechten spelen mee. De smaak van ieder product moet tot zijn recht komen.”

Hoofdgerecht en Marmorelle rosso uit Puglia

Kalfssukade | asperge | krokant gebakken zwezerik | Madeirasaus | krielaardappel | flan van asperge vergezeld van een mooie “Marmorelle” Salento Rosso i.g.t. 2013 Tenute Rubino (Regio Puglia. 85% Negroamaro en 15% Malvasia Nera. Zwart-paars van kleur, een massieve structuur en een warme smaak zijn typische elementen van deze opkomende wijn van dit familiedomein Azienda Agricola Rubino. Hij heeft een prachtige, fonkelende, robijnrode kleur. In de geur vindt men tonen van kersen, zwarte bessen, bramen en bosbessen. Het is een warme en aangename wijn met mooi fruit, zachte tannines en aangename zuren. Het is een toegankelijke wijn, ideaal in combinatie met dit gerecht.

Daniela, jullie zoeken als het ware naar wijnen met een ziel, en dat proef je.

“We hebben hele mooie wijnhuizen in ons assortiment, en door de jaren heen zijn deze huizen alleen maar gegroeid en veel beter geworden. Mijn broer had daar een goed oog voor en ik tracht dit voort te zetten. We kennen de eigenaars persoonlijk. En de passie en hun ziel die ze in hun ambacht brengen, proef je ook in de wijnen. Wijn moet bijdragen aan kwaliteit van leven en een goede maaltijd op zijn Italiaans moet vergezeld worden door een goed glas wijn. Wat is mooier dan dit te doen met een wijn met een ziel?”

Dessert en Moscato d’Asti Moncucco van Fontanafredda

Parfait van Limburgs goud met asperges en witte chocolade in combinatie met een Moscato d’Asti d.o.c. kan niet slecht zijn. Het is zelfs één van de beste Moscato’s die er zijn! Het is een lichtgele wijn met fijne bubbeltjes. De geur is breed, met een intens bouquet met hints van rozen, bloemen, druiven, acacia en limoen, citrusfruit, lelietjes-van-dalen en zelfs appeltjes. De smaak is heel aangenaam, druivig, niet te zoet, zacht, uitgebalanceerd en elegant, met frisse zuren in de afdronk.

Een wijn die prima tot zijn recht komt bij de witte chocolade.

We raden dit restaurant ten zeerste aan, mede ook omdat Stefan Frissen, organisator van Winefair, enkele jaren geleden de allereerste klant was in dit restaurant en er steeds met veel plezier terug komt! De ziel van eerlijke keuken proef je hier. De ziel van verfijnde wijnen hierbij gecombineerd, proefde je dan weer in dit menu. Deze perfecte combinaties zijn échte aanraders!

Daniela, Jolande, Bart, bedankt!

Vinissimo
Aan de Bogen 11B
6118AS Nieuwstadt
info@vinissimo.nl
www.vinissimo.nl

La Bohème
Observantenweg 3
6212 EN Maastricht
info@restaurantlaboheme.nl
www.restaurantlaboheme.nl