Menu

Winefair aan tafel … met Chateau Bag in Box bij La Favola Leuven

Winefair aan tafel … met Chateau Bag in Box bij La Favola Leuven

by Winefair Winefair, June 29, 2017

Voor onze vaste rubriek ‘Winefair aan tafel’ dineren we iedere maand bij een verfijnd restaurant en brengen we het verhaal achter de wijnhandel. We laten je op een andere manier kennismaken met de wijnleverancier, diens wijnen en de gerechtencombinaties in samenspraak met de sommelier en keukenbrigade van het restaurant.

In juni nodigde Chris De Baets (Wijnhandel Chateau Bag in Box) ons uit in één van de drukste horecastraten van Leuven, bij restaurant La Favola.

La Favola, de pure Zuiderse, Italiaanse keuken

De zomer staat voor de deur en in de culinaire Muntstraat in Leuven merk je dat. Mensen die heerlijk tafelen op de prachtige terrassen en ongedwongen genieten van overheerlijke gerechten, en dat ook zeker bij La Favola.

De Italiaanse keuken heeft hier meer te bieden dan pizza en pasta. Recht uit het Zuiden van Italië. Je smaakpapillen worden in de watten gelegd met gastronomische gerechten vol zinderende smaaksensaties. De gebalanceerde menukaart is perfect volgens de klassieke Italiaanse principes met primi piatti, verdure, pasta, carni en pesce, een ruime keuze naar ieders smaak.

Chris de Baets van Chateau Bag in Box wacht ons op en neemt ons mee in zijn persoonlijk verhaal.

Kwaliteitswijn uit een doosje

Chris, stel Chateau Bag in Box eens voor aan de lezers.

“Chateau Bag in Box is een wijnhandel die wordt gerund door mijn vrouw, mezelf en samen met een aantal verdelers over heel België. We delen één simpele passie: kwaliteitswijn uit een doosje. Wij gaan verder dan het doorsnee aanbod in de supermarkt en ons team selecteert enkel de beste wijnen uit prestigieuze wijngebieden. Al onze wijnen worden met de grootste zorg geassembleerd en op het domein zélf afgevuld in de bag in box.
Het sterkste punt van de bag in box is de houdbaarheid. Na opening heb je ongeveer 6 tot 8 weken tijd om van je wijn te genieten. Je hoeft je dus niet te haasten, en je kan dag na dag genieten van jouw lievelingswijn.
Chateau Bag in Box heeft een ruim aanbod van meer dan 30 internationale topwijnen uit gerenommeerde wijngebieden. We begeleiden jou vanuit je wens of behoefte naar de juiste wijn op basis van het advies van onze wijnexperts.”

Naast houdbaarheid, zijn er nog voordelen?

“Je hoeft niet langer naar de glascontainer”, lacht Chris. “Het karton open drukken, het kraantje eruit halen en je bent klaar. Een kurkentrekker heb je alvast niet meer nodig. Na gebruik hou je enkel wat karton en een plastic zak over. Heb je een feestje gepland, dan kunnen je gasten zichzelf bedienen, meer tijd dus om écht met je vrienden bij te praten.
Een bag in box (of BIB) is bovendien 6 x milieuvriendelijker dan een fles. Een fles gaat op het einde van de rit terug naar de glasoven waar met enorm veel energie en duur aardgas opnieuw een fles wordt geblazen. Een pallet BIB’s (Bag in Boxen) daarentegen bevat veel meer wijn dan eenzelfde pallet wijnflessen. Dus, winst bij het transport en ook nog eens winst op milieuvlak.”

Krijgen de mensen ook kwaliteit?

“Bij Châteaubib ligt de lat zéér hoog. We selecteren alles zelf en kiezen enkel voor wijnen die op het domein zélf afgevuld worden. Kwaliteit is voor ons enorm belangrijk om ons te onderscheiden van de prijsvechter-bib’s in de supermarkt. We werken bijvoorbeeld ook met proefpanels die onze wijnen mee selecteren. Hiertoe behoort onder anderen ook Seppe van Beuren, de beste sommelier van Vlaams-Brabant. Een strenge selectie is dus zeker gegarandeerd. Door deze aanpak zijn we in staat om onze goede wijnen aan te bieden tegen een zeer betaalbare prijs.
We zien trouwens dat onze afzetmarkt groeit en dat onze eerste klanten vaste klanten worden. Zeker de zomerperiode is voor ons top! Bag in Boxen zijn perfect voor het BBQ-seizoen.”

Klinken met Prosecco

Starten doen we met Prosecco Valdobbiadene DOCG – La Tordera – Brunei – brut . 85% Glera, 10% Bianchetta, 5% Verdiso. Stralend zacht strogeel van kleur. Fijne parels met aanhoudende schuim. Mix van fruit en bloemen, groene appel en peer, lychee. Noties van jasmijn, thijm en limoen. Fris en harmonisch met hints van appel.

Chris, hoe komt het dat we toch een fles bubbels krijgen die jij hier ook als huisaperitief op de kaart zet?

“Als we de wijnen uit Bag in Box mogen leveren bij horecazaken en men overtuigd is van de kwaliteit, de service en de ‘meedenkendheid’ van ons als wijnleverancier vragen ze ons vaak om het wijnadvies voor de gehele wijnkaart. Hierin werken we samen met diverse wijnleveranciers, maar kan de client zich beroepen op één aanspreekpunt. Gooi daar nog eens een vlotte en verzorgde leverservice, het breed Europees assortiment (géén nieuwe wereldwijn) én 100% ruilgarantie bovenop, ja dan weet je het wel.”

La Favola lijkt me het beste voorbeeld?

“Klopt, we leveren ook aan hun andere zaak en vanuit de bovengenoemde meerwaardes is de vraag ontstaan om hen te helpen met de wijnkaart voor dit restaurant in de Muntstraat. We leveren dus niet alleen de huiswijnen, maar begeleiden hen in de gehele wijnkaart. Een kleine greep uit het assortiment: Sogno Montepulciano d’Abruzzo of onze mooie Pécorino, Colline Pescarese, die ik geselecteerd heb voor het voorgerecht.”

Voorgerecht en Sogno Pécorino

De keuze van de wijn bij het voorgerecht is de IGT Colline Pescarese – SOGNO Pecorino 2016. Heldergeel met groenachtige schijn. Zeer aangenaam en aromatisch boeket met fris citrusfruit, vooral pompelmoes. Zeer fris dankzij de aangename zuren. Een voltreffer bij het geserveerde gerecht: Vitello Tonato in de stijl van La Favola.

Chris, hoe zie jij de toekomst van Chateau Bag in Box?

“Uiteraard willen we graag de particulier nog meer overtuigen van onze kwaliteitswijnen in bag in box. We merken dat dit werkt door deel te nemen aan beurzen zoals Winefair, eigen tastings te organiseren en vooral met mensen te spreken en hen te overtuigen om eens een bib te proeven. Zoals ik eerder in het gesprek zei, worden onze eerste klanten vaak onze vaste klanten.
Ook naar de horeca toe willen we meer zaken bereiken en hen overtuigen van het gebruiksgemak en de kwaliteit voor hun klanten. Naast een lekkere huiswijn kunnen we het aanbod variëren met onze rode, witte en rosé wijnen, aangepast aan elk gerecht.
Ook als een horecazaak minder wijndrinkers in de zaak krijgt, is het bag in box-concept interessant. Terwijl een halflege wijnfles na enkele dagen al geoxideerd is, blijft een bag in box houdbaar tot en met 8 weken na opening, zonder kwaliteitsverlies! En je moet niet naar de glasbak.
Als 3e groeipunt zien we onze wijncatering. Bij Chateau BIB geloven we in een fullservicewijncatering. Dit is wat je dan mag verwachten: gratis levering en ophaling. Op aanvraag leveren wij gekoelde wijn. Wij voorzien verenigingen ook van glazen waar enkel glasbreuk dient vergoed te worden. We voorzien onze designkaraffen (75 cl) en maken het feest af met gepersonaliseerde tafelstaanders.”

Hoofdgerecht en Montepulciano d’Abruzzo

De klassieke tagliata di manzo con rucola e parmigiano. Deze Italiaanse klassieker bestaat uit reepjes dungesneden rundvlees met een dressing, rucola en Parmezaanse kaas. Zalig! Gecombineerd met een DOC Montepulciano d’Abruzzo SOGNO 2015 uit een Bag in Box. Heldere robijnrode kleur. Intense neus met onder meer zwart fruit, cassis, braambes en een subtiele houttoets. Vol en krachtig, lichte animale toetsen, goed in balans. Sterke combo!

Wat wil je de mensen nog meegeven?

“Dat onze allereerste BBQ–zomertasting aan onze wijnshop een groot succes was. We plannen er meer in de toekomst. Onze BBQ-specialist had een 5-tal heerlijke gerechtjes klaargemaakt. Bedoeling is steeds dat we bij elk gerecht een aangepaste wijn serveren en hopen zo dat de gasten ideetjes opdoen voor de zomerbarbecues en onze kwalitatieve BIB-wijnen ontdekken die dat zomergevoel compleet maakt. Houd zeker onze Facebook-pagina of website in de gaten.”

Mister Bag in Box, Chris, bedankt!

 

Chateau Bax in Box
Wijnshop & proeflokaal
Diestsesteenweg 367, 3010 Kessel-Lo
[email protected]
+32 472 24 61 75

La Favola
Muntstraat 14, 3000 Leuven
[email protected]
+32 491 08 81 11